- صفحه اصلی
- مدارس ترکیه
مدارس ترکیه
آشنایی با مدارس ترکیه، فضای آموزشی و شرایطی که برای دانشآموزان فراهم میکنند، هدف نگارش این مقاله است. والدین خوش فکر برای اینکه فرزندانشان در بهترین فضای ممکن ریشه بگیرند، به دنبال بهترین راهها هستند. چراکه محیط و شرایط محیطی رؤیاهای یک فرد را میسازند. بیشترین تأثیر گیری از محیط در سنین مدرسه اتفاق میافتد و در سالهای بعدی زندگی فرد به دنبال دست یافتن به آن رؤیاها میباشد. سعی هر والد خوش فکری در این سنین سرنوشت ساز، ساختن پایهای محکم و قابل اتکا برای همه روزهای زندگی فرزندش است.
بیشتر بخوانید: هزینه تحصیل در ترکیه
تحصیل در مدارس ترکیه
تحصیل در مدارس ترکیه به دلایل مختلفی مورد توجه است. از اهمیت دولت ترکیه به نظام آموزشی و سطح بالای آموزش در مدارس و دانشگاهها که بگذریم، هزینههای زندگی و تحصیل در ترکیه بسیار مناسب است. تنوع مدارس در این کشور بسیار زیاد بوده و انتخابهای مختلفی برای والدین و فرزندان وجود دارند. مدارس دولتی و رایگان، مدارس بینالملل، مدارس خصوصی، مدارس شبانهروزی برای اقشار مختلف با بودجههای مالی متفاوت در ترکیه وجود دارند. در مورد تحصیل در مدارس ترکیه، خوب است بدانیم:
- امکان تحصیل رایگان در مدارس دولتی برای همه شهروندان زیر ۱۸ سال در محدوده محل زندگی وجود دارد.
- با تحصیل در مدارس انگلیسی زبان و دو زبانه، انتخابها برای دانشگاه و آینده تحصیلی افراد در اروپا و آمریکا بیشتر و بهتر میشود.
- ورود به دانشگاههای ترکیه برای افرادی که در سیستم این کشور تحصیل کردهاند، راحتتر است.
- برخلاف کشورهای اروپایی و آمریکا درصورتیکه فرزند در مدارس ترکیه مشغول به تحصیل باشد و والدین در ایران باشند، بهراحتی و بدون هیچ مشکلی با ویزای توریستی میتوانند با فرزند خود ملاقات کنند.
مدارس ترکیه برای ایرانیان
ایرانیان برای ثبت نام فرزندشان در مدارس ترکیه انتخابهای مختلفی دارند. با توجه به اهداف تحصیلی فرزندان و توانایی مالی، میتوانند از مدارس دولتی، مدارس خصوصی، مدارس بینالمللی و مدارس شبانهروزی و مدارس ایرانی مستقر در ترکیه استفاده کنند. اگر بهصورت موقت در ترکیه حضور دارید و قصد بازگشت به ایران دارید، بهترین انتخاب مدارس ایرانی مستقر در ترکیه هستند. چرا که به زبان فارسی دروسی که در مدارس ایران تدریس میشود را ارائه میدهند. برای این منظور میتوانید به دو مدرسه مجتمع آموزشی فجر استانبول و مجتمع آموزشی ۲۲ بهمن آنکارا مراجعه کنید. بین ۴۵۰ تا ۸۰۰ دلار شهریه مدرسه فجر ایرانیان و ۴۰۰ تا ۷۰۰ یورو شهریه مدرسه ۲۲ بهمن آنکارا است. امکان تقسیط شهریه نیز در این مدارس وجود دارد. اگر قصد اقامت دائم در ترکیه یا موقت، برای رفتن به کشور سوم را دارید میتوانید از سایر مدارس در ترکیه استفاده کنید که در ادامه مقاله به آنها میپردازیم.
مدارس دولتی، انتخاب دیگر شما است. این مدارس در ترکیه رایگان هستند و با ارائه کیملیک (اقامت ترکیه)، مدرک اجاره یا سکونت که در شهرداری محل ثبت شده و مدارک شناسایی میتوانید ثبت نام کنید. این مدارس شهریهای دریافت نمیکنند، اما هزینه بین ۲۰۰ تا ۵۰۰ لیر به صورت کمک به مدرسه را در نظر بگیرید. کیفیت تحصیل در این مدارس با هم متفاوت است اما همگی مورد تأیید آموزش و پرورش ترکیه هستند. بهتر است بدانیم مدارس دولتی در ترکیه جزء مدارس تراز اول ترکیه محسوب نمیشود، اما همچنان کیفیت قابل قبولی دارند. تعداد دانشآموزان در مدارس دولتی بیش از ۳۰ نفر در هر کلاس است. زبان تحصیل در این مدارس ترکی است، به صورت کلاس فوق برنامه از کلاس چهارم و با دریافت هزینه، زبان انگلیسی تدریس میشود. درصورتیکه فرزند شما چند سالی در ایران تحصیل کرده، برای معادلسازی باید نمرات و کارنامه تحصیلی او را به مهر و امضای آموزش و پرورش برسانید و مدرک ترجمه شده به ترکیه را جهت صدور دنکلیک (مدرک معادلسازی) ارائه دهید.
مدارس ترکیه از کی شروع میشود
برای پاسخ به این سؤال که مدارس ترکیه از کی شروع میشود، باید گفت مدارس ترکیه در دو دوره بازگشایی میشوند. یک دوره از سپتامبر تا ژانویه و دوره دوم پس از تعطیلات ژانویه تا ژوئن خواهد بود. مجموعاً دوره مدرسه در ترکیه ۱۸۰ روز است و به مدت سه ماه مدارس تعطیل هستند.
بهترین مدارس ترکیه
والدین آگاه همواره سعی در یافتن بهترین فضا برای شکل دهی به ذهن آماده فرزندان هستند. به همین دلیل دانستن بهترین مدارس ترکیه بسیار مفید خواهد بود. بدون شک بهترین مدارس در ترکیه مدارس بینالمللی هستند؛
- زبان اول تحصیل در این مدارس زبان انگلیسی است و زبان ترکی به عنوان زبان دوم تدریس میشود.
- کلاسهای کم جمعیت و در حد خصوصی است.
- در مدارس بینالمللی با دریافت مدرک بینالمللی، امکان ادامه تحصیل در سایر مدارس بینالمللی دنیا، بهراحتی وجود دارد.
- در بسیاری از مدارس بینالمللی برای تبعه کشورهای مختلف، در صورت حد نصاب، کلاسهای جداگانهای تشکیل میشود.
- قوانین این مدارس و نحوه تدریس در آنها زیر نظر انجمنهای مختلف بینالمللی مثل CoIS (شورای مدارس بینالملل) و NEASC (بر اساس نظام آمریکا) و ECIS (بر اساس نظام اروپا) تعیین میشوند.
- کلاسهای فوق برنامه ورزشی، فرهنگی و نرمافزار زیادی برای دانشآموزان در این مدارس تدارک دیده شده است که به آمادگی آنها برای حضور در جامعه بسیار کمک میکند.
لیست زیر بهترین مدارس ترکیه را معرفی میکند.
- British International School Istanbul (BISI) که در استانبول قرار دارد بر اساس سیستم آموزش بریتانیایی، بین ده هزار تا ۲۷۵۰۰ دلار شهریه دریافت میکند. این مدرسه در هر سه دوره پیش دبستان، دبستان و متوسطه ثبت نام میکند.
- Istanbul International School که در استانبول قرار دارد. زیر نظر وزارت آموزش و پرورش ترکیه و دانشگاه کمبریج فعالیت میکند. دانشآموزان از ملیتهای مختلف در این مدرسه درس میخوانند.
- Istanbul International Community School یک مدرسه قدیمی در استانبول است. برنامهها و دروس این مدرسه شامل فرزندان از مهد کودک تا دبیرستان میشود. این مدرسه مورد تأیید نظام آموزشی آمریکا است.
- International Pre-school and Kindergarten که در آنکارا قرار دارد. فقط در مقاطع مهد کودک و دبستان ثبت نام میکند.
- MEF International School در ازمیر قرار دارد. برای هر سه مقطع تحصیلی، کلاس و برنامه درسی فراهم میکند. در پایان دوره با شرکت در آزمون کمبریج میتوان مدرک مرتبط را دریافت کرد. شهریه این مدرسه بین ۶۵۰۰ تا ۲۲۰۰۰ میباشد.
- مدارس آلمانی (با تدریس به زبان آلمانی) و اتریشی (مدرسه سنت جورج) و مجموع مدارس فرانسوی سنت ژوزف نیز جز مدارس بینالملل با کیفیت در ترکیه محسوب میشوند.
- مدرسه قدیمی بینالملل اوسکودار که یک مدرسه آمریکایی بینالمللی است و کلاسهای درس را از پیش دبستانی تا پیش از دانشگاه برگزار میکند. این مدرسه یکی از بهترین و محبوب ترین مدارس ترکیه است.
مدارس امریکایی ترکیه
در بین مدارس ترکیه، مدارس آمریکایی و خارجی زیادی فعالیت میکنند که بخش عمده آنها در استانبول به دلیل موقعیت خوب اقتصادی این شهر هستند. شهریه این مدارس را فاکتورهای مختلفی مثل پایه تحصیلی، خدمات و امکانات مدرسه و روزانه یا شبانهروزی بودن این مدارس تعیین میکنند و بین ده هزار تا هفده هزار دلار آمریکا است. برنامههای درسی و اهداف آموزشی در این مدارس بر اساس سیستم آموزشی آمریکا است. دانشآموزان بعد از فارغالتحصیلی آماده حضور در دانشگاههای مختلف دنیا و کالجهای آمریکا هستند. از بهترین مدارس آمریکایی میتوان به مجموعه مدارس SEV اشاره کرد. دانشآموزان در این مدارس به غیر از زبان انگلیسی و ترکی، میتوانند از بین سه زبان اسپانیایی، فرانسه و آلمانی یک زبان را انتخاب و بیاموزند. این مدرسه در هر سه مقطع تحصیلی در ترکیه فعال است و تعداد زیادی از معلمان مقطع دبیرستان، آمریکایی هستند.
مدارس شبانهروزی ترکیه
تحصیل در مدارس شبانهروزی ترکیه باعث دریافت اقامت این کشور میشود. دانشآموزانی که تجربه مدارس شبانهروزی را دارند، در تعاملهای گروهی و فعالیتهای اجتماعی بهتری و قویتر ظاهر میشوند. برای اخذ پذیرش در مدارس شبانهروزی ارائه ریز نمرات دانشآموز، مدارک شناسایی و پاسپورت، سوابق بیماری دانشآموز و خانواده و پرداخت ۱۰۰ تا ۲۰۰ دلار هزینه، لازم است. بهترین مدارس شبانهروزی ترکیه عبارتاند از:
- دبیرستان گالاتاساری
- دبیرستان استانبول
- دبیرستان حیدر پاشا
- دبیرستان کباتاش اریک لیسسی
- کالج رابرت در استانبول
مدارس انگلیسی زبان ترکیه
مدارس خصوصی و بینالملل، مدارس انگلیسی زبان ترکیه هستند. مدارس ترکیه و به خصوص استانبول پذیرای توریست تحصیلی زیادی هستند. بسیاری از خانوادهها هدف از حضور در ترکیه را آمادگی بیشتر فرزندانشان برای حضور در دانشگاههای ترکیه که به زبان انگلیسی تدریس میکنند، میدانند؛ بنابراین مدارس انگلیسی زبان در ترکیه بسیار متداول هستند. مدارس خصوصی در ترکیه که زبان انگلیسی را به عنوان زبان اول برمیگزینند، شهریه بیشتری نسبت به مدارس ترک زبان دارند.
مدارس تیزهوشان ترکیه
تیزهوشان یا gifted students در کشورهای مختلف، تعاریف متفاوتی دارند. عموماً تیزهوشی به توانایی ویژه در مهارت، هنر، موسیقی یا دانش تعبیر میشود. ۱۰ درصد از دانشآموزان تیزهوش محسوب میشوند. آموزش و پرورش ترکیه از مقیاس اطلاعاتی ASIS- Anadolu Sak Intelligence و از مقیاس وکسلر برای انتخاب دانشآموزان برای این مراکز استفاده میکند. مدارس ANABILIM در ترکیه کلاسهای ویژهای برای دانشآموزان با استعداد و تیزهوش دارند. برنامه درسی در این مدارس به صورت یادگیری مبتنی بر پروژه در تمام دروس علوم، ریاضیات، مهارتهای زبان، مطالعات اجتماعی و هنرها دنبال میشوند. حدود ۲۰۰ مرکز علمی و هنری دیگر در ترکیه، آموزش ویژه را برای دانشآموزان تیزهوش ارائه میدهند.
نحوه ثبت نام مدارس ترکیه
برای ثبت نام در مدارس ترکیه به غیر از مدارس بینالمللی، میبایست کارت اقامت در ترکیه را داشته باشید. سایر مدارک شامل موارد ذیل هستند:
- ریز نمرات و کارنامههای ترجمه شده است که میبایست معادلسازی شوند.
- مدارک سکونت، مثل اجاره خانه یا مدارک خرید منزل که به تأیید شهرداری محله برسد.
- عکس
- تقاضانامه پدر و مادر
در صورت شروع سال تحصیلی و عدم تکمیل مدارک اقامت برخی مدارس بهصورت مهمان میتوانند فرزند شما را ثبت نام کنند تا مدارک اقامت شما آماده شوند. برای دریافت راهنمایی های دقیق و پاسخ به سوالات خود با کارشناسان بورس تاپ تماس بگیرید.
بورسیه مدارس ترکیه
به صورت رسمی هیچ بورسیه تحصیلی برای دانشآموزان خارجی مدارس ترکیه وجود ندارد. تنها برای شهروندان و با ارائه مدارک اقامتی تا ۱۸ سالگی و پایان دبیرستان، تحصیل رایگان و با هزینه دولتی انجام میشود. در مدارس خصوصی و مدارس بینالملل، با ارائه مدارک پیشین یا در طی سالهای تحصیل در این مدارس و اثبات استعداد ویژه امکان کاهش شهریه وجود دارد. کاهش شهریه در ترکیه در مقاطع مختلف در غالب بررسی مدارک و سوابق تحصیلی، ورزشی و فرهنگی انجام میشود.
مدرسه خصوصی ترکیه
مدارس خصوصی ترکیه کیفیت بالاتری نسبت به مدارس دولتی ارائه میدهند. برنامههای تحصیلی و کلاسهای فوق برنامه در آنها متفاوت است. اگر زبان انگلیسی به عنوان زبان اول در این مدارس تدریس شود شهریه آنها بیشتر میشود. در این مدارس ترکیه ضمن روتین آموزشی، به استعدادیابی دانشآموزان توجه بیشتری میشود. معمولاً زبانی به غیر از انگلیسی و ترکی به عنوان زبان سوم، در میان دروس این مدارس گنجانده میشود.
هزینه مدارس خصوصی ترکیه
هزینه مدارس خصوصی ترکیه با توجه به امکانات ارائه شده متفاوت است. در سال ۲۰۲۰، شهریههای مدارس خصوص بین ۵۰۰۰ تا ۱۸ هزار لیر اعلام شده است. این هزینهها معمولاً شامل سرویس رفت و برگشت، هزینه نهار، کلاسهای فوق برنامه میشود.
سیستم و قوانین مدارس ترکیه
سیستم مدارس ترکیه به صورت سه دوره چهارساله lik okum و orta okum, lise میباشد. به غیر از دروس اصلی هر مقطع، دروس تعلیمات دینی اختیاری است. دانشآموزان در مدارس دولتی ملزم به پوشیدن یونیفرم تیره یا آبی هستند. در مدارس خصوصی یونیفرمها رنگهای روشن دارند. ساعات مدرسه معمولاً از ۸ صبح تا ۴ بعدازظهر است. اعیاد و تعطیلی رسمی در ترکیه مربوطه روزهای حاکمیت ملی، روز کودک، افتتاحیه آتاتورک، عید رمضان میشوند.
تدریس در مدارس ترکیه
در مؤسسات بینالملل محدودیتی برای استخدام معلمین خارجی و انگلیسی زبان وجود ندارد؛ اما در مدارس دولتی، ضمن شرح وظایف مفصل برای معلمان خارجی، تنها ۲ درصد از معلمین میتوانند خارجی باشند. این قانون در مورد مدرسین زبان انگلیسی وجود ندارد.
صمیمانه امید داریم با اطلاعاتی که از این مقاله در مورد مدارس ترکیه به دست آوردهاید، بتوانید بهترین تصمیمات را در مورد ادامه تحصیل عزیزانتان بگیرید. بدانیم که محکمترین ریشهها در بهترین بسترها شکل میگیرند.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید