طراحی لباس در ترکیه
بدنبال پیشرفت و گسترش صنعت مد و فشن در ترکیه، طراحی لباس در ترکیه بهعنوان یکی از شاخه های تخصصی در این رشته هنری، با استقبال قابل توجهی از سوی علاقمندان مواجه شده است. یکی از مهمترین دلایل انگیزشی جهت میل به انتخاب این رشته بهعنوان رشته تحصیلی، بازار کار پر رونق آن در کشور ترکیه است. حضور برند های معتبر و مشهور ترکیهای در دنیای مد و فشن و طراحی لباس و صادرات آن به سایر کشورها، این حرفه را به یکی از پر درآمد ترین رشته های هنری با امکان رشد و معرفی به دنیا تبدیل کرده است.
طراحی استایل، لباس و اکسسوری های مناسب هنرمندان و افراد سرشناس برای شرکت در مراسم افتتاحیه، اختتامیه و نشست های مطبوعاتی در جشنواره های گوناگون می تواند رزومه کاری عالی در اخنیار هنرمندان این رشته قرار داده و بر اعتبار و شهرت آنها در این صنعت بیافزاید. همجنین هنرمندانی که رویای برخورداری از برند شخصی خود را دارند با تحصیل در رشته طراحی مد و فشن و نیز گرایش به زیر شاخه های تخصصی آن میتوانند بهراحتی این رؤیا را به واقعیت مبدل کنند.
تحصیل طراحی لباس در ترکیه
عدم ارائه برخی از دروس در دانشگاه های ایران و یا عدم برخورداری و تطبیق آنها با استانداردهای لازم در سطح بین المللی در ایران سبب می شود عده ای بدنبال ادامه تحصیل و اخذ تخصص کشورهای دیگر از جمله ترکیه را بهعنوان مقصد تحصیلی خود انتخاب نمایند. تحصیل در رشته طراحی مد و بالاخص گرایش طراحی لباس در ترکیه نیز یکی دیگر این دروس است. دانشجویان با تحصیل این رشته در کشور ضمن اخذ مدرک معتبر بین المللی، امکان بهرمندی از برنامههای شعبه هایی از دانشگاه اروپا و ایالات متحده را دارند. همچنین با مطابقت دروس ارائه شده در دانشگاه های این کشور در رشته طراحی لباس امکان ادامه تحصیل در کشورهای دیگر نیز بدون نیاز به معادل سازی وجود دارد.
از دیگر مزایای تحصیل در رشته طراحی لباس در ترکیه اطمینان از فرصتهای شغلی فراوانی است که در این کشور برای فارغ التحصیلان این رشته وجود دارد. درآمد بالای این شغل در کنار وجود امکان همکاری با برندهای مختلف در این کشور متضمن رشد و امنیت بالای شغلی این رشته میباشد. نزدیکی مرزهای ایران و ترکیه و تشابهات فرهنگی و هزینه های زندگی و برخورداری از فضای مناسب آموزشی با بالاترین امکانات زیر نظر اساتید بنام ین رشته با پرداخت هزینه های مناسب دانشگاهی، از دیگر انگیزه های مورد توجه دانشجویان ایرانی برای تحصیل در دانشگاه های معتبر ترکیه در رشته طراحی لباس محسوب می شود.
شرایط پذیرش رشته طراحی لباس در ترکیه
دانشجویانی که مایل به تحصیل در رشته طراحی لباس در ترکیه هستند می بایست در آزمون مهارت یا طراحی که آزمونی عملی است به علاوه کنکورهای ترکیه مانند sat و yos نمره قابل قبولی کسب نمایند. این آزمون در دو بخش برنامه ریزی شده است. بخش نخست مربوط به تست طراحی است. در این مرحله دانشجویان به لحاظ قدرت و مهارت دانشجو در ترسیم مورد ارزیابی قرار کی گیرد. دانشجویان می بایست بتوانند ایده های خود را از فضای ذهنی خود خارج کرده و آن را روی کاغذ ترسیم کنند.
بخش دوم آزمون طراحی ذهنی است. این مرحله از آزمون را می توان مشابه آزمون اسکیس دانست. دانشجو باید بتواند با در اختیار گرفتن شئی که در اختیار او قرار می گیرد، مفهوم یا رویدادی را در رابطه با آن شی به تصویر بکشد. خلاقیت و استفاده از مهارت تصویرگری موضوعاتی هستند که دانشجویان میتوانند با تکیه بر آن از عهده این بخش از آزمون برآیند.
البته باید توجه کرد که شرایط پذیرش و ملاک های ارزیابی آزمون ورودی دانشگاه های مختلف با یکدیگر تفاوت دارد. برخی دید پرسپکتیو دانشجو را در طراحی ملاک عمل قرار داده و برخی بر رزومه و نمونه کار آنها تاکید دارند. اشراف بر اصول و مبانی رنگ شناسی نیز از دید ارزیابان آزمون های ورودی دور نمی ماند. بهر حال بهتر است متقاضیان رشته طراحی لباس در تمامی این موارد خود را تقویت کرده و نمونه کارهای خود را به همراه داشته باشند؛ اما شرایط عمومی پذیرش برای تمامی دانشگاه های ترکیه به شرح زیر است:
- برخورداری از حداقل 18 سال سن
- داشتن مدرک دیپلم یا معادل آن
- ارائه ریز نمرات دوره دیپلم
- معدل بلای 14 دیپلم
- فتوکپی پاسپورت
- 2 قطعه عکس پرسنلی
- برخورداری از مدرک زبان ترکی یا داشتن نمره 75 تافل انگلیسی و یا قبولی در آزمون تعیین سطح دانشگاه
- داشتن انگیزه نامه قوی
- قبولی در مصاحبه
کارشناسی ارشد طراحی لباس در ترکیه
با توجه به بالا بودن رنکینگ دانشگاه های ترکیه در دنیا و نیز فراهم بودن فضای کاری مناسب پس از اتمام تحصیل در رشته طراحی لباس در ترکیه، ایرانیان زیادی مایل به ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در این کشور هستند. دوره فوق لیسانس در ترکیه 2 ساله میباشد و برای تحصیل در این مقطع می بایست مدارک و آمادگیهای زیر را فراهم نمود:
- مدرک لیسانس و ترجمه معتبر آن به زبان انگلیسی یا ترکی
- ریز نمرات دوره کارشناسی
- انگیزه نامه تحصیلی
- مدرک تسلط به زبان ترکی یا انگلیسی با توجه به دانشگاه مورد درخواست
- کپی و اسکن از پاسپورت و ویزای تحصیلی
- رزومه تحصیلی
- توصیه نامه
- اخذ نمره قبولی در آزمون های ورودی دانشگاه های ترکیه
بورسیه طراحی لباس در ترکیه
سازمان بورسیه ترکیه سالانه تعدادی از دانشجویان مستعد را بهصورت فول فاند و یا درصدی تحت پوشش خود قرار می دهد. امکان بهرمندی از بورسیه برای دانشجویان رشته طراحی لباس نیز فراهم است. لیکن برخورداری از آن مشمول شرایطی است. یکی از مهمترین پیش نیازهای دریافت بورسیه در این رشته برخورداری از رزومه بسیار قوی تحصیلی است.
در رشته طراحی لباس برخورداری از خلاقیت و قدرت ترسیم نقش زیادی در موفقیت و کسب بورسیه دارد. رقابت تنگاتنگی برای دریافت بورسیه در رشته طراحی لباس در ترکیه وجود دارد؛ بنابراین هرچه سابقه فعالیت های ترسیمی دانشجویان درزمینهٔٔ های مختلف در حوزه طراحی لباس بیشتر باشد از شانس بالاتری جهت دریافت بورسیه برخوردار هستند. همچنین کسب امتیازهای درخشانتر در آزمون اختصاصی دریافت بورسیه و برخورداری از شرایط عمومی مانند رعایت سن، عدم داشتن شهروندی ترکیه در مقاطع مختلف تحصیلی در این رشته می تواند در پذیرش دانشجویان در برنامه بورسیه مؤثر باشد.
هزینه تحصیل طراحی لباس در ترکیه
هزینه تحصیل طراحی لباس در ترکیه با توجه به دولتی یا خصوصی بودن دانشگاه متفاوت است. همچنین مقطع تحصیلی نیز در تعیین هزینه تأثیر گذار است؛ اما بهطور کلی می توان گفت که تحصیل در رشته طراحی لباس در ترکیه از 13000 دلار تا 60000 دلار در سال برای دانشجویان هزینه دارد. بهعنوان مثال هزینه تحصیلی در مقطع کارشناسی در دانشگاه بیلگی استانبول 6658 یورو در سال است و دانشگاه هالیک برای یک دوره دو ساله 3000 دلار در هر سال در رشته مد و فشن هزینه دارد. شهریه دانشگاه های ترکیه را می توان در وبسایت رسمی هریک از آنها دریافت نمود.
اگرچه شهریه های اعلام شده در دانشگاه های ترکیه زیاد به نظر می رسند، ولی باید توجه داشت که این هزینه ها به نسبت سایر کشورهای اروپایی و آمریکا بسیار مقرون به صرفه تر هستند. برخی از دانشگاه های ترکیه با برگزاری دوره های مشترک با دانشگاه های سایر کشورها مانند ایتالیا، آمریکا، انگلیس، بلژیک و …فرصت بی نظیری را برای دانشجویان این رشته جهت افزایش مهارت و توسعه ارتباطی خود با سایر اساتید مجرب این حوزه فراهم میآورند.
همچنین با اتمام دوره تحصیلی ضمن برخورداری از مدارک معتبر و بین المللی دانشگاههای ترکیه می توان از فرصتهای شغلی ارزندهای که در این کشور و سایر کشورها فراهم است برخوردار شده و از امکان همکاری با برندهای بزرگ بین المللی صنعت پوشاک درزمینهٔٔ طراحی لباس بهرهمند شد. علاوه بر آن از هزینه زندگی در کنار تحصیل هم نباید غافل شد. در یک ارزیابی کوچک بهراحتی می توان دریافت که هزینه زندگی در ترکیه با توجه به بعد مسافت آن با ایران و قیمت اجاره آپارتمان تا چه حد می تواند روی کاهش هزینه اقامت تحصیلی دانشجویان ایرانی اثر گذار باشد. همجنین دانشجویان بین المللی میتوانند با ارائه کارت دانشجویی از تخفیفات ویژه ای درزمینهٔٔ خرید کتاب و وسایل جانبی تحصیلی و نیز تخفیفات مربوط به استفاده از وسایل عمومی حمل ونقل درون شهری بهرهمند شوند.
بهترین دانشگاه های طراحی لباس در ترکیه مد و فشن
تحصیل در رشته طراحی لباس در ترکیه در مقاطع مختلف لیسانس، ارشد و دکتری در دانشگاه مد و فشن امکان پذیر است. ارائه این دروس در دوره لیسانس بین 3 تا 4 سال و برای دوره فوق لیسانس 2 سال میباشد. دوره دکتری تقریباً 4 سال است. علاوه بر آن برخی از دوره های طراحی نیز در این کشور وجود دارد که مدتزمان آن بین 6 ماه تا 6 سال میباشد.
برخی از دانشگاه های ترکیه در تعدادی از شهرها مانند استانبول و ازمیر از طریق برنامههای شعبه هایی از دانشگاه اروپا و آمریکا ارائه می شود. این برنامهها در فضایی کاملاً استاندارد در کلاس هایی با محدودیت حداکثر 25 نفر و بهصورت فشرده، جامع و کاملاً مهیج برگزار میشوند. تعدادی از برترین دانشگاه های ترکیه جهت تحصیل در رشته مد و گرایش طراحی لباس به قرار زیر هستند:
- دانشگاه فنی استانبول
- دانشگاه مرمره
- دانشگاه بیلیگی استانبول
- دانشگاه یدی تپه استانبول
- دانشگاه آتیلیم
بازار کار طراحی لباس در ترکیه
ترکیه به عنوان یکی از قدرتمندترین و پیشروترین کشورها در صنعت پوشاک در سطح جهانی محسوب شده و یکی از سرسخت ترین رقبا برای سایر کشورها و برندهای معتبر در این زمینه است. این کشور سالانه درآمد کلانی از تولید و صادرات پوشاک کسب می کند و طراحی لباس در ترکیه بسیار رونق دارد. برندها و صنایع بزرگ پوشاک بین المللی فعال در کشور ترکیه بستر مناسبی جهت رشد، توسعه و رونق مشاغل وابسته به صنعت پوشاک از جمله طراحی لباس را فراهم نمودهاند.
طراحان مد و لباس در این کشور مسئولیت طراحی و توسعه پوشاک و محصولات وابسته به آن را بر عهده داشته و مجبور به همکاری با افراد و بخشهای گوناگونی هستند. از جمله اینکه طراح ممکن است در راستای عرضه و معرفی ایده های نوین طراحی خود با مدیران و بازاریابان حرفهای در این زمینه مذاکره و همکاری نماید. همچنین می تواند مدیریت و نظارت بر کار تیمی از طراحان را بر عهده داشته باشد. طراحی تمام و یا بخشی از لباس مشتریان خاص بهصورت سفارشی می تواند در دستور کاری او قرار گیرد و بسیاری دیگر از این دست فرصتها علاوه بر همکاری با برند های مختلف بهعنوان تیم طراحی، نشان از رونق کسب و کار طراحی لباس در بازار کار ترکیه است.
پس ازفارغ التحصیلی از دانشگاه در رشته مد و فشن در ترکیه فرصتهای شغلی بسیاری در این کشور و یا سایر کشورها برای هنرمندان فراهم می شود که از جمله آنها می توان موارد زیر را نام برد:
- طراح مد
- طراح نساجی
- تصویرگر و یا تکنولوژیست مد
- روزنامه نگار مد
- الگو ساز
- طراح لوازم جانبی مد
- شاور مد
- طراح لباس
- هماهنگ کننده مد (شامل سینما، تلویزیون، عملکرد صحنه، مجلات و غیره)
شرایط استخدام طراح لباس در ترکیه
فارغ التحصیلان رشته طراحی لباس در ترکیه میتوانند با راه اندازی شرکت های کوچک خود اشتغالی داشته و یا به استخدام شرکت ها و برندهای کوچک و بزرگ تولید پوشاک در این کشور که تعداد قابل ملاحظه ای نیز هستند و یا سایر کشورها درآمده و شروع به کار نمایند. آغاز فعالیت دانشجویان پس از اتمام تحصیل در چنین شرکت ها و برندهایی معمولاً دستیاری طراح مد و لباس خواهد بود که به مرور با کسب تجربه و ایجاد خلاقیت و نوآوری درزمینهٔ طراحی، تبدیل به نیروهای زبده تری شده و پوزیشن شغلی آنها نیز ارتقا پیدا می کند.
حقوق و درآمد طراح لباس در ترکیه
وجود فضای کاری مناسب برای فارغ التحصیلان رشته طراحی لباس در ترکیه و بازار گرم این حرفه دراین کشور و سایر کشورها سبب شده تا طراحی مد و لباس دسته مشاغل پردرآمد قرار گیرد. باید توجه داشت که میزان درآمد طراحان لباس و مد نیز مانند سایر مشاغل وابسته به میزان تجربه و مهارت آنها دارد. طراحان آماتور و کسانیکه تجربه کاری آنها کمتر از سه سال است سالانه 61535 لیر در سال درآمد دارند. در حالی که افراد مجرب میتوانند به میانگین درآمد 106025 لیر در سال دست یابند. این بدان معنی است که یک طراح لباس در ساعت 41 لیر درآمد خواهد داشت.
ناگفته پیداست هرچه میزان فعالیت طراحان مد و لباس و ارتباطات آنها با مشاغل وابسته و برندهای مختلف صنعت پوشاک بیشتر باشد به همان میزان می تواند فضای رشد و تجربه بیشتری برای افراد فراهم شود. خلاقیت در این رشته حرف اول را میزند. ترسیم ایده های نوآورانه و ایجاد خلاقیت نقش بسزایی در افزایش اعتبار و محبوبیت طراحان مد و لباس شده و بدون شک در افزایش درآمد آنها نیز مؤثر است.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید