- صفحه اصلی
- کارشناسی ارشد در ترکیه
کارشناسی ارشد در ترکیه
کارشناسی ارشد در ترکیه یک گزینه تضمین شده است. بعد از دریافت لیسانس گزینههای مختلفی پیش روی فرد قرار میگیرد. شاید به دنبال کسب تجربه باشید، یک تجربه میدانی یا آزمایشگاهی که مفید بوده و چندان پرهزینه نباشد. شاید به دنبال یک فرصت خوب شغلی هستید. ممکن است قصد داشته باشید عمق بیشتری از رشته خود پیدا کنید، عمق و دانشی که با توجه به رشتهتان، بازار کار به شما نمیدهد. حتی ممکن است، رشته، گرایش و یا دانشگاه لیسانس شما، باعث ضعف رزومهتان شده باشد و به دنبال فرصتی برای جبران آن هستید. اگر به هرکدام از این موارد فکر کردهاید باید بگوییم، ادامه تحصیل کارشناسی ارشد در ترکیه، کاملاً جوابگوست.
تحصیل کارشناسی ارشد در ترکیه باعث تمایز شما به لحاظ علمی و عملی با انبوه متقاضیان لیسانس و دیپلم است. این تمایز از راه کسب تجربه در جریان تحصیل در محیط درست آموزشی به دست میآید. رزومه علمی و تجربی شما با تحصیل فوق لیسانس در ترکیه نه تنها در مقایسه با اکثریت قریب دانشگاه های داخلی، تقویت شده و بهبود مییابد، بلکه کاملاً قابل رقابت با تحصیل در بسیاری از دانشگاه های اروپایی و آمریکایی خواهد بود. به تمام این مزایا کسب تجربه در یک محیط سالم تحصیلی، تعامل علمی با اساتید هم اضافه کنید. ارتباط با محیط و اساتید در دوره کارشناسی ارشد در ترکیه به خوبی میتواند فرصتهای مناسب شغلی را برایتان رقم بزند. در این مقاله سعی داریم شرایطی که باعث استفاده حداکثری از این گزینه پیش رو میشود را شرح دهیم.
هزینه ها، تعیین کننده بسیاری از انتخاب ها هستند. هزینه تحصیل در شهرهای مختلف و دانشگاه های مختلف، متفاوت هستند. اگر می خواهید تحلیل درستی از هزینه تحصیل در ترکیه داشته باشید، این مطلب را از دست ندهید.
ادامه تحصیل ارشد در ترکیه
ادامه تحصیل ارشد در ترکیه راه درستی است که پیشرفت در پی دارد. این راه با فرآیند درخواست و اپلای شما از دانشگاه مورد نظر شروع میشود؛ اما قبل از آن میبایست در مورد آزمون های ورودی و آزمون زبان که بیشتر جنبه تعیین سطح دارند، به سطح مطلوب رسیده باشید. پس از دریافت پذیرش کارشناسی ارشد در ترکیه، در یک دوره دو ساله با گذراندن حدود ۲۰ تا ۳۰ واحد درسی و ۱۲۰ECTS و ارائه پایان نامه (البته برخی رشته ها پایان نامه ندارند) فارغ التحصیل میشوید. در مورد ECTS باید بگوییم که آنها نوعی تطبیق درسی بر اساس سیستم اروپایی هستند. یک واحد درسی که یک ساعت در هفته برگزار میشود ECTS 2.3 محسوب میشود. از آنجا که سیستم تحصیلی ترکیه با اروپا یکسانسازی شده، نمره دهی و پذیرش و فارغالتحصیلی بر اساس این عنوانها انجام میشود.
اگر رشتهای که در آن تحصیل میکنید، پایان نامه داشته باشد، یعنی طبق سیستم وزارت علوم ایران، آموزشی پژوهشی باشد، پایان نامه به وسیله یک کمیته با حضور سه نفر هیئتعلمی دانشگاه و یک داور خارجی، داوری میشود. بعضی از رشتههای ارشد در ترکیه به جای پایان نامه، تعدادی واحد درسی و یک پروژه شغلی را پیش روی دانشجو میگذارند. در هر دو صورت این راه حجم زیادی از تجربه و دانش با خود میآورد که هم برای بازار کار هم برای ادامه تحصیل در مقطع دکترا شما را به خوبی میسازد.
بعد از فارغالتحصیلی اگر تمایل به اقامت در ترکیه داشته باشید، میتوانید برای ویزای کار اقدام کنید که در ابتدا یک ساله خواهد بود. در صورتی که در این یک سال به شغلی مشغول شوید، میتوانید برای سه سال و بعد از آن شش سال آن را تمدید کنید. در ترکیه با هشت سال زندگی و شش سال اقامت شغلی میتوانید اقامت دائمی به دست بیاورید.
شرایط پذیرش دانشگاه های ترکیه در مقطع کارشناسی ارشد
شرایط پذیرش کارشناسی ارشد در ترکیه یک لیست ۹ بخشی است. اینکه در چه دانشگاهی با چه میزان اعتبار و رتبهای در QS پذیرش بگیرید را وزن رزومه، نمرات آزمونهای ورودی و زبان و البته مهارت شما یا مشاور ثبت نامتان تعیین میکند.
- گذرنامه حداقل شش ماهه و فتوکپی مدارک شناسایی
- ترجمه مدرک کارشناسی، ترجمه ریز نمرات تطبیق شده توسط سازمان آموزش عالی و تأیید شده توسط نوتر یا سفارت جمهوری ترکیه. مدارک موقت مورد قبول نیست و باید اصل مدرک را در اختیار داشته باشد.
- رزومه پژوهشی. یک CV خوب شامل تمام فعالیتهای علمی، پژوهشی، فرهنگی، ورزشی، چاپ مقاله، سوابق شغلی مرتبط است.
- انگیزه نامه. انگیزه نامه یا SOP دلایل شما برای ادامه تحصیل را شرح میدهد. در انگیزه نامه میتوانید مشغلههای علمی و سؤالاتی که میخواهید در دوره کارشناسی ارشد، پژوهش کنید را شرح دهید. در انگیزه نامه حتماً بیان کنید که قصد جدی برای ادامه آن رشته علمی بهصورت علمی و حرفهای دارید.
- مدرک زبان ترکی یا انگلیسی
- نمره آزمون آلس.
- تکمیل فرم رضایتنامه با دقت تمام و امضای آن.
- تکمیل فرم درخواست معادلسازی با دقت تمام و امضای آن. (در صورت نیاز)
- دانشجویان دو ملیتی باید مدارک مورد تأیید و صفحات مهر خوردهی پاسپورت را برای اثبات این که در تمام طول دوران تحصیل در کشور دوم حضور داشتهاند را ارائه دهند.
راهنمای مشاور: تهیه رزومه پژوهشی خوب یا یک انگیزه نامه قانعکننده، یک کار تخصصی است. ممکن است در طول تحصیل و فعالیت خود کارهایی انجام داده باشید که بدون آنکه بدانید مناسب رزومه شما باشند. برای اینکه اخذ پذیرش کارشناسی ارشد در ترکیه را به متخصصان آن بسپارید، با کارشناسان و مشاوران ما تماس بگیرید. کارشناسان بورس تاپ آماده هستند تا در تهیه رزومه، انتخاب دانشگاه و شهر مناسب شرایط شما، آزمونها و تهیه تمام مدارک مورد نیازتان، به شما کمک کنند. ممکن است بر اساس سوابقتان امکان هدایت بدون آزمون شما برای برخی دانشگاه های دولتی و خصوصی فراهم شود. در این مورد میتوانید با کارشناسان موسسه بورس تاپ تماس بگیرید و از ظرفیتهای باقی مانده استفاده کنید.
شرایط تغییر رشته ارشد در ترکیه
تغییر رشته ارشد در ترکیه به رشته ها و گرایشهای نزدیک و به وسیله معادلسازی ممکن است. در صورتی که تمایل به انتخاب رشتهای متفاوت با لیسانس برای ادامه تحصیل در مقطع ارشد داشته باشید، میبایست گرایشهای بسیار نزدیک به آن یا رشتههای میان رشتهای مثل مدیریت را انتخاب کنید. در این صورت ممکن است چند واحد درسی به صورت پیش نیاز تخصصی به شما ارائه شود؛ اما در صورت معادلسازی و در صورتی که رشته لیسانس و فوق لیسانس شما باهم همخوانی نداشته باشد یا مدارک معادلسازی کافی ارائه نشود، میبایست از ابتدا و از لیسانس شروع کنید.
شرایط بورسیه ارشد در ترکیه
شرایط بورسیه ارشد در ترکیه تابع معدل، رزومه و سن داوطلب است. دولت ترکیه برای جذب دانشجویان مستعد بورسهای مختلفی به دانشجویان ارائه میدهد. اگر خواستار بورسهای تمام وقت برای مقطع ارشد در ترکیه هستید میبایست کمتر از ۲۹ سال سن داشته باشید. معدل دورههای قبلی تحصیلی بیشتر از ۱۵ باشد و یک رزومه قوی تحصیلی داشته باشید. با داشتن این شرایط میتوانید در زمانی که در سایت بورس لاری ترکیه اعلام میشود، مدارک شناسایی خود را آپلود کنید و منتظر کارشناسی و ارزیابی بمانید. داشتن نمره زبان مناسب برای کسب بورسیه، الزامی نیست، چرا که پکیج بورسیه شامل یک سال آموزش زبان ترکی پیش از شروع دوره دانشگاهی میباشد؛ اما داشتن نمره زبان مناسب در هر مرحلهای میتواند مزیت شما نسبت به فرد دیگر محسوب شود.
در صورت پذیرش به صورت بورسیه دولتی؛ شهریه، خوابگاه و بیمه درمانی و حملونقل رایگان خواهند بود و مبلغ ۱۱۰۰ لیر نیز به عنوان حقوق ماهانه به شما پرداخت میشود. دانشگاه های خصوصی به دانشجویان مستعد و بر اساس رزومه یا نمره آلس مناسب، بورسیههای کاهش هزینه به دانشجویان ارائه میدهند. اگر میخواهید در یک دانشگاه خصوصی تحصیل کنید، بورس تاپ میتواند برای اخذ بورسیه و کاهش بخشی از شهریه به شما کمک و مشاوره بدهد.
حتما می دانید که سوای کاهش هزینه ها که بورس های تحصیلی به آن معروفند، دوره هایی که با اخذ بورس تحصیلی گذرانده شوند، به اعتبار مدرک شما برای تحصیل در دوره های بعدی نیز اضافه می کنند. پس با هر هدفی، درخواست بورسیه تحصیلی ۲۰۲۱ را اولین گام خود قرار دهید.
هزینه تحصیل کارشناسی ارشد در ترکیه
هزینه تحصیل کارشناسی ارشد در ترکیه، برحسب اینکه در چه دانشگاه و چه شهری درس میخوانید متفاوت خواهد بود. اگر موفق به اخذ پذیرش در دانشگاه های دولتی شوید و به زبان ترکی مسلط باشید، تنها ۳۰۰ تا ۶۰۰ دلار شهریه سالانه پرداخت میشود. شهریه تحصیل در همان رشته و به زبان انگلیسی بین ۶۰۰ تا ۹۰۰ دلار است. شهریه در دانشگاه های خصوصی از ۶۰۰۰ دلار در سال آغاز میشود و ممکن است تا ۲۰۰۰ دلار باشد. البته در سیستم تحصیلی ترکیه کاهش شهریههای ۳۰ تا ۴۰ درصدی به ازای فعالیتهای پژوهشی و ممتاز بودن یا به عنوان کمک هزینه رایج است.
دانشجوی فوق لیسانس در ترکیه با کسب اجازه از سازمان YOK امکان کار نیز دارد. البته کار کردن در مراکز دولتی برای دانشجویان غیر مجاز است، اما شغلهای پژوهشی، یا زیر نظر اساتید و البته مشاغل خصوصی مجاز هستند؛ مثلاً در رشتههای علوم پزشکی امکان فعالیت زیر نظر اساتید و با دریافت حقوق رواج دارد. کار کردن در زمان فوق لیسانس چه زیر نظر اساتید و به صورت پژوهشی و چه بهصورت آزاد، ضمن پوشش بخشی از هزینهها باعث کسب تجربه شغلی و اجتماعی میشود. این فرصت را از دست ندهید.
آزمون های لازم برای تحصیل در مقطع ارشد در ترکیه
آزمونهای لازم برای تحصیل در مقطع ارشد در ترکیه به دو دسته آزمون های ورودی و آزمون های زبان تقسیم میشوند. آزمون زبان را دانشگاهی که برای تحصیل انتخاب کردهاید و اینکه دروس را به زبان ترکی یا به زبان انگلیسی ارائه میدهد، تعیین میکند. برای زبان ترکی مدرک آزمون تومر و برای زبان انگلیسی مدارک آیلتس (حدوداً ۶ یا ۶٫۵ مناسب است) و تافل (حداقل ۷۰). مدرک آزمون زبان YDS در دانشگاه های ترکیه با حداقل نمره ۵۰ نیز مورد قبول است. در دورههای بدون پایان نامه، دانشگاه اصراری بر گرفتن نمره زبان ندارد؛ اما از آنجا که در یک کشور خارجی هستید، منطقاً میبایست یکی از دو زبان انگلیسی یا ترکی را بدانید.
آزمون اصلی ورودی کارشناسی ارشد در ترکیه، آزمون آلس است. این آزمون چند بار در سال برای تمام متقاضیان ورود به تحصیلات تکمیلی ارشد و دکترا و چند بار در سال برگزار میشود. اگر دورههای بدون پایان نامه را انتخاب میکنید، نیازی به نمره آلس ندارید؛ اما در صورتی که برای دورههای کارشناسی ارشد با تز، اپلای میکنید، میبایست در آزمون آلس شرکت کنید. هر چه نمره بهترین بگیرید، دانشگاه های بهتر و بیشتری پیش روی شماست. حداقل نمره ورود برای کارشناسی ارشد ۵۰ یا ۵۵ از ۱۰۰ نمره در نظر گرفته شده است. میتوانید نمرات GMAT 500 یا GRE 680 را هم جایگزین آلس کنید.
بهترین رشتههای کارشناسی ارشد در ترکیه
بهترین رشتههای کارشناسی ارشد در ترکیه به غیر از رشتههای پزشکی و بهداشت که به دلیل ظرفیت بالا و پذیرش با شرایط مناسب، پر مخاطب هستند، عبارتاند از:
- رشتههای مهندسی و علوم پایه: علوم کامپیوتر و IT – فناوری مهندسی- کشاورزی و جنگلداری- معماری– علوم کاربردی و حرفهای – علوم طبیعی و ریاضیات
- رشتههای علوم انسانی و هنر: طراحی، معماری- حقوق- روزنامه نگاری- رسانه- علوم اجتماعی- مدیریت کسب و کار
بهترین دانشگاه های کارشناسی ارشد در ترکیه
بدون شک وجود بهترین دانشگاه ها و با کیفیتترین سطح آموزشی باعث استقبال از ترکیه به عنوان یک مقصد بینالمللی آموزشی شده است. عمده دانشگاه های ترکیه از کیفیت قابلقبول و سطح بالای آموزشی برخوردارند. بهترین دانشگاه های کارشناسی ارشد در ترکیه بر اساس QS و THE عمدتاً در شهرهای بزرگی چون استانبول، آنکارا قرار دارند
- در آنکارا ۵ دانشگاه چاناکایا، دانشگاه فنی خاورمیانه، دانشگاه بیلکنت و دانشگاه حاچت تپه، دانشگاه باشکنت در رتبههای بالای این رنک قرار دارند.
- در استانبول دانشگاه های بغازیچی، دانشگاه سابانجی، دانشگاه کوچ، دانشگاه استانبول و دانشگاه فنی استانبول، دانشگاه مدیپل، دانشگاه یدی تپه جزء لیست برترینها هستند.
- در میان برترین دانشگاه ها در شهرهای دیگر میتوان به دانشگاه آنادولو در اسکیشهیر اشاره کرد.
امیدواریم در این مقاله توانسته باشیم، شرایط ادامه تحصیل در مقطع فوق لیسانس در ترکیه را به خوبی مشخص کرده باشیم. این بار که گزینههای پیش رو برای به دست آوردن موفقیت، آینده روشنتر، زندگی با کیفیتتر را بررسی میکنید، به این گزینه فکر کنید. اگر داوطلب دوره های تحصیلات تکمیلی درترکیه هستید، برای شرکت در آزمون آلس برنامه ریزی کنید. اما در صورتیکه قصد تغییر رشته و تحصیل از ابتدا در دوره های لیسانس را دارید، مطالعه مقالات آزمون یوس ترکیه را به شما پیشنهاد می کنیم.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید